dimarts, 2 de febrer del 2021

COMPETICIÓ, VALORS I FORMACIÓ

 

La meva passió sempre ha estat relacionada amb el meu esport. Sempre m’ha agradat l’aspecte competitiu, però això no em treu de pensar que el millor que té l’esport (a banda del fet saludable de fer exercici) és la formació personal que et dona, especialment si ajuda a transmetre valors. El que li fa perdre el sentit és quan la competitivitat passa per sobre dels valors.

Quan les situacions són complicades és quan es veu si els valors són reals i assumits. És per això que en la situació actual de COVID caldria ser capaços de mantenir-los. 

El meu plantejament ara és: 

Què passaria si no es juguen campionats d’Espanya en les categories de formació?

 La úniques respostes que he rebut perquè es juguin és que els joves necessiten fer esport i que ara tenen una il·lusió i la opció d’una bona experiència. I això és cert.

 El gran dubte és si en la situació actual de COVID té sentit que es puguin saltar totes el precaucions, encara que es disposi d’arguments legals per a fer-ho. Diran que a l’aire lliure no hi ha risc, (tot i que no està permès fer-ho en categories dels que no tenen tant nivell), i és que quan hi ha contacte, moltes vegades amb la respiració i pulsacions altes pròpies de l’activitat anaeròbica, es fa difícil trobar mèdics capacitats que puguin negar-ne el risc.

 I no parlem de que un grup de 20 persones de famílies diferents i escoles diferents puguin compartir un autocar durant hores de camí, àpats, … durant 4 dies incloent anada i tornada.

 Recordar que els grups bombolles de les escoles no és extrapolable, en aquest cas són només grups d’alumnes amb precaucions i controlats, creats només per poder tancar el cercle en cas de positius, però no en garanteix la no transmissió si no es compleixen les precaucions. I perd l’eficiència quan les individualitats es relacionen en altres entorns.

 Ara estem dient a un grup de joves que en la situació actual poden saltar-se el que calgui pel simple fet de tenir un bon nivell en aquell esport. Personalment no crec que sigui aquesta informació la que els volem transmetre, deixant com a més important el seu nivell esportiu que el respecte a la salut pròpia i dels altres (incloent familiars directes).

 I en un moment on tots veiem com la gent jove li costa assumir un esforç quan la recompensa no és immediata, sembla que preferim desaprofitar la oportunitat de fer entendre que el seguir entrenant és important pel seu entrenament i per assolir uns resultats que hauran de d’arribar a més llarg termini. Amb el difícil que és ensenyar la importància del treball a llarg termini i no ho aprofitem!

 Poden seguir entrenant, directament tècnic del propi esport (en alguns casos potser no massa aconsellable) o millor encara treballant la seva preparació física, es pot sortir a córrer, anar en bicicleta,.. el que sigui de forma individual, sense contacte físic,... I és que a més, cada vegada hi ha més estudis que demostren de la millora que suposa el practicar diversitat d’esports enlloc de centrar-se de seguida en una especialitat.

 Potser a més d’anar en contra de la COVID estem anant en contra del seu procés d’aprenentatge. Per més que ens puguin donar satisfacció a futurs esportistes, famílies, clubs, federacions,... que entenc perfectament i que la opció a renunciar a tot això segur que no és ben acceptat per a molts.

 No costa d’entendre que els canvis constants en la informació referent a la pandèmia, les seves precaucions i limitacions, i sobretot les excepcions dificulten molt el deixar clar què cal fer. Especialment les contradiccions de les autoritats en les seves decisions.

 Sobreprotegir no acostuma a ser una bona manera d’educar, i entenc que dir no és el més difícil, però moltes vegades és el més pedagògic.

 
Per la defensa dels valors en l’esport i la formació integral de les persones, que la competitivitat no estigui per sobre d’altres valors

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada